Skip to content

Click here to subscribe and ‘opt-in’ to Deirdre Dyson emails about news, events, collections and our blog Dismiss


Share this post

Inspired by Nature – Deirdre Dyson collaborates with Echlin

The latest turn-key residence by visionary design and development studio Echlin is Leverton House – located just moments from Kensington Palace and Gardens in Ossington Street, Notting Hill.

Set behind an attractive period façade this state of the art modern home is a nature-inspired sanctuary in the city.

The parkside location together with a light-filled internal courtyard featuring verdant living walls (a USP of all Echlin developments) floods the interior with light and formed the starting point for the interior design.

An integral part of the interior is a large hand knotted wool and silk version of Deirdre’s FALLING LEAVES carpet.

Deirdre has said of the project:

I was approached by [our Chelsea neighbours] Echlin to design a carpet especially for their new project, Leverton House.  Echlin’s concept was to bring the outside in.

The inspiration for this bespoke version of Falling Leaves came from standing under a Winter tree with branches bending downwards, above and around me…Echlin selected the colours to create airy lightness and to work perfectly with their nature-inspired concept.

Echlin has utilised British designed, natural and hand-crafted materials wherever possible in addition to the highest quality bespoke joinery and fittings throughout the property.

Other brands and designers featured include Tom O’Dell of Odells Studios, Hugh Miller Furniture Studio Haran, Johnston’s of Elgin, Bennett Silk and James Hare, Rachel Vosper and True Grace together with Walpole British Luxury members such as Richard Brendon, Ettinger and Nyetimber, and Brands of Tomorrow  The New Craftsmen with artwork by London based Italian artist Gabriele Cappelli.

Leverton House is currently listed for sale with Knight Frank, further details here

 


Share this post

Large Scale Bespoke Carpet for a Corporate Reception

We recently completed this large-scale commission for an underwriting company in the City.

Large Scale Bespoke Rug – Floor Plan

The brief was to create an eye-catching design but in an unusual shape, detailed in the floorplan above.

Large Scale Bespoke Rug

Large Scale Bespoke Rug

As can be seen from the ‘before’ images above, the area where the carpet was required replaced an existing hardwood floor which had been zoned into meeting areas.

The proposal was to open up this area and cover the footprint with a carpet concealing any remnant of the supports for the room dividers, which meant the floor had to be levelled off with latex.

From the outset it was decided a 100% wool carpet, hand-tufted here in Britain would be ideal.  This combination of hard wearing wool and the relative speed of hand tufting for such a large project was perfect for practical purposes and the delivery time involved.

Large Scale Bespoke Rug

Commercial Sales & Marketing Designer Alice and Designer Nichola visited the site and selected colours, matched with existing carpeting on the same floor and taking inspiration from the large curved blue glass meeting room which is the focal point of the reception area.  Again wear was a major consideration in an area where there is a large volume of foot traffic and a pallette of blacks, greys and blues was decided on.

Large Scale Bespoke Rug

Colourways agreed, the challenge was to find a design that worked with this unusual, organic shape. Deirdre and Nichola worked on several designs and shortlisted three for presentation to the client, one based on the ever-popular STREAMER design and the others on archive designs SPOTLIGHT and PLECTRUMS.

Large Scale Bespoke Rug

Large Scale Bespoke Rug

Large Scale Bespoke Rug

The final choice was SPOTLIGHT, which, as can be seen in the finished images, works incredibly successfully – the looped line leads the eye around the interconnected ‘puddles’ of colour which in turn create a connection with the blue glass pod, making for a superb focal point in this newly open plan, inviting space.

Save